Composteren is nuttig en leuk om te doen: de beginselen.
Als je zelf kookt, een tuin hebt of kamerplanten, dan heb je restjes. Restjes organisch materiaal, namelijk groente- fruit en tuinafval. Vaak verdwijnen ze met het restafval naar de vuilverbranding. Heel jammer. Met jouw restjes kun je bijdragen aan levende grond en daarmee aan gezonde planten. Is het niet in jouw tuin, dan toch ergens in je omgeving. Eerst moeten die restjes worden omgetoverd in iets anders: compost.
Composteren is een kringloop sluiten, zeker als je een eigen (moes)tuin hebt. Overal om ons heen verdwijnt voeding uit de bodem, ook al is dat niet direct zichtbaar: gras wordt gemaaid, bloemen geplukt en bomen gesnoeid, dieren eten planten en dat doen wij ook. Al die planten hebben voedingsstoffen uit de bodem gebruikt om te groeien. Als er nooit iets wordt aangevuld ontstaat er een tekort. Daar komt jouw GFT afval in beeld.
Zomaar rondstrooien in tuin of plantsoen is niet zo’n goed idee. Het moet eerst verteren. Dit wordt gedaan door kleine dieren, zoals pissebedden, springstaartjes en compostwormen, en door allerlei soorten micro-organismen die alleen met een microscoop zichtbaar zijn. Het is een bont gezelschap dat samen jouw restjes verwerkt.
Composteren is het organiseren van het verteringsproces. Ik kan er uren over praten en je alle details vertellen, maar de basis is eenvoudig. We noemen die Koud composteren.
Hoe doe je het?
- Er zijn twee componenten: groene en bruine materialen. Groene materialen zijn vochtig, bevatten voedingsstoffen en zijn makkelijk afbreekbaar. Bruine zijn droog, voedselarm en zorgen voor lucht, vezels en structuur.
- Verklein de materialen tot stukjes van max. Hand-lengte en pink-dikte.
- Meng groen en bruin of maak laagjes. Tenminste net zoveel bruin als groen, maar liever iets meer bruin.
- Zorg dat het bruine materiaal vochtig is, niet nat.
- Schep af en toe om: de organismen die voor je werken hebben voeding, lucht en vocht nodig.
Houd het proces een beetje in de gaten. Misschien moet er eens wat water bij of is het tijd om om te scheppen. Het is leuk om te zien hoe het krioelt van het leven en hoe restjes langzaam een mooie nieuwe mix worden. Kinderen vinden dat fascinerend.
Een goede composthoop ruikt niet, of het ruikt naar bosgrond. Als het stinkt is het meestal te nat. Gebeurt er niets, dan is het te droog. Afhankelijk van de omvang van je composthoop en hoe vaak je hem om zet duurt het 6 tot 18 maanden jaar voor je bruikbare compost hebt die donkerbruin en kruimelig is.
- Groen: groente- en fruitresten, koffiedik en theebladeren, plantenresten, grasmaaisel en mest van planteneters, hooi, heg snoeisel met blad
- Bruin: herfstblad, stro, zaagsel, takjes, houtsnippers, schors
- Niet op de composthoop: gekookt eten, brood, kaaskorsten, koffiepads, theezakjes (nylon), oud vet, kattenbakkorrels, hondenpoep, stofzuigerzak, as, wortelonkruid, zaden, grond
Wat doe je met de compost?
Onrijpe compost, waar je nog wat grove stukjes in ziet, kun je in het najaar op de bodem leggen als mulch (afdekking). Rijpe, kruimelige compost breng je in het voorjaar op de tuin. Een laagje van een centimeter is een goede basis. Na drie weken kun je erin zaaien. Met eigen compost breng je ook veel organismen in je tuinbodem. Daarmee wordt het bodemleven aangevuld en diverser.
Hoeveel ruimte heb je nodig?
De omvang van een composthoop hangt samen met de hoeveelheid GFT die je hebt. Heb je een kleine tuin? Dan is een compostvat handig en compact. Je werkt volgens dezelfde regels als de composthoop. Heb je een kleine tuin en goede buren? Overweeg dan samen een composthoop op te zetten.
Is je tuin groter dan 300 vierkante meter? Maak dan een composthoop met twee of meer vakken van ongeveer een kubieke meter. Eerst vul je de ene en daarna de andere. Zo is er voldoende rijpingstijd per hoop.
Heb je geen eigen tuin speur dan eens naar een buurttuin waar gecomposteerd wordt. Waarschijnlijk zijn ze blij met je bijdrage en jij weet dan dat je bijdraagt aan de kringloop in jouw buurt. Misschien wil je er wel mee tuinieren.
Je ziet, het is niet moeilijk om er zelf mee te beginnen. Wil je meer weten en ook andere manieren ontdekken, ook voor composteren en alternatieven in huis? Volg dan mijn workshop “Composteren kun je leren” of neem contact op voor een persoonlijk advies.
Wil je af en toe een tip over zelf composteren? Kom gezellig naar de Compostclub NL.